Musiikkiterapia on kuntoutusmuoto, jossa yhteistoiminnallisesti toteutetaan asiakkaan kuntoutumiselle asetettuja tavoitteita. Musiikkiterapiaan on mahdollista hakea maksusitoumusta Kelan kautta, jolloin tarvitset lääkärin lähetteen ja oman hakemuksen. Kuntoutuspsykoterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, musiikkiterapeuttien palvelutuottajahaku http://www.kela.fi Mahdollista on myös tehdä sopimus suoraan musiikkiterapeutin kanssa tai hakea maksusitoumusta kunnan sosiaalitoimelta.
Olen laaja-alainen musiikkiterapeutti, jolla on peruskoulutuksena psykiatrisen sairaanhoitajan tutkinto. Musiikkiterapia-opinnot olen suorittanut Eino Roiha -instituutissa ja Jyväskylä yliopiston Musiikin laitoksella. Olen opiskellut klassista kitaraa Turun Konservatoriossa ja Kuopion Musiikkiopistossa. Minulla on useita erilaisia akustisia ja puoliakustisia kitaroita, sähkökitara vahvistimineen, dzembre-rumpuja, cajon-rumpu, kantele, ukulele, sähköurkuja, akustinen piano, sähköpiano, rytmisoittimia. Näillä kaikilla on mahdollista soittaa ja säestää lauluja tai luoda omaa musiikkia. Mahdollista on myös tuoda musiikkiterapiaan omia soittimia ja tuottaa musiikkia niillä.
Käytän musiikkiterapiassa monenlaisia luovia menetelmiä ja olen neuropsykiatrinen valmentaja, jolla on takataskussa joitain käytännöllisiä keinoja, millä on mahdollista vahvistaa asiakkaan voimavaroja ja itsetuntoa. Minulla on pitkä työkokemus psykiatrisen avohoidon sairaanhoitajan työstä ja noin kolmen vuoden kokemus musiikkiterapeutin työstä.
Musiikkiterapia on prosessi, jossa muodostetaan luottamuksellinen terapiasuhde asiakkaan kanssa. Musiikkiterapiassa musiikin eri ominaisuuksia käytetään terapian välineinä. Musiikkiterapiassa on mahdollista soittaa ja laulaa sekä tehdä sävellyksiä ja lauluja nuotein tai kuvionuottien avulla. Musiikkiterpiassa on mahdollista improvisoida hetkellisen tunteen inspiroimana ja tuoda omaa mielimusiikkia esille työstettäväksi.
Musiikkiterapia auttaa rentoutumaan, rauhoittumaan ja tuottaa mielikuvia, joita on mahdollista työstää puhumalla. Musiikkiterapiassa on mahdollista tunnistaa ajatuksia ja tunteita sekä antaa itselleen mahdollisuus käsitellä sellaista, mille ei ole sanoja. Siten puhuminen ei ole välttämätöntä tai yhteinen kieli on mahdollista saavuttaa musiikin välityksellä.
Vastaa